Kung Fu

De Chinese gevechtskunst (martial arts) is ook wel bekend als Wushu en nog bekender als Kung Fu wat voor ons een verkeerde benaming zou zijn maar voor andere juist de bekendste van haast alle vechtsporten.

Wushu & Kung Fu zijn de meest gebruikte benamingen voor het omschrijven van de Chinese gevechtskunsten maar er is er maar een de juiste en dat is Wushu. Letterlijk vertaald betekend Wushu “oorlogskunst” en wordt dan ook in China als officiële benaming gebruikt.
Kung Fu heeft in principe niet direct iets te maken met de vechtkunst, letterlijk vertaald betekent dit vaardigheid. Wanneer iemand erg bedreven is in een bepaalde discipline zegt men dat hij of zij hierin Kung Fu heeft. Zo heeft een ieder die ergens goed in is een Kung Fu in …

De Wushu stijlen worden grofweg ingedeeld in de noordelijke en de zuidelijke stijlen. In noord China waar het land veel bergen en dalen heeft was men gewend veel te klimmen en dus veel benen werk te verduren kreeg en dus sterker werd in de bergen waardoor hun stijl dus ook veel acrobatisch werd met de benen dan de mensen uit het Zuiden waar het land wat vlakker was en men veel landbouw had en dus weer sterker ontwikkelde armen kreeg wat ook weer terug te vinden is in de zuid Chinese stijlen. Wat wij beoefenen zijn de gemeenschappelijke oefeningen van de zuidelijke & noordelijke stijlen en daar een combinatie van met daarbij weer de invloed van alle andere externe stijlen. Vandaar dat onze stijl ALL STYLE SHANTUNG KUNG FU heet. Deze stijl is verder uitgediept en bewerkt door Sifu Peter Vermeer zodat gesproken kan worden van een stijl die niemand anders zo geeft.

Verder oefenen wij veel met wapens zoals de stok (gun) en het zwaard (dao) rechtzwaard (jian) lange hellebaard (da dao) korte hellebaard (pu dao) vlindermesen (bot jum dao) tonfa`s & nunchaku`s en diverse andere wapens. Ook de vele handvormen komen ruim aan bod en de vele verdedigingstechnieken die onze stijl rijk is ontbreken niet. Ook de vele trap- en stootoefeningen zijn ruim vertegenwoordigd en de lichte vorm van acrobatiek word niet vergeten.